Øivinn Øi: Kokkens anbefaling

Øivinn Øi er co-gründer av ArunA – Akademiet, kursleder og kokk på Bjørk Gård. Her tar Øivinn i mot kursdeltagere med utpreget varme og åpenhet. Han lager de beste og sunneste måltider under kurs og har en forkjærlighet for vegetarmat.

OPPSKRIFTER

Her har vi samlet et knippe oppskrifter som vi ofte serverer på kurs og som alltid faller i smak.

Sommerlig og mettende TUNFISKSALAT med rømmekarridressing

matfat

Mengde til en stor salatbolle, 5-6 personer

  • Ris: 1,5 dl tørr
  • 4 hardkokte egg
  • 1 purre, i tynne skiver
  • ¾-del issalathode
  • 1 smaksrik rød paprika
  • Mais, 1 boks
  • Svarte eller brune bønner, 1 boks
  • Sherrytomater, ca 100 gr
  • ½ Agurk
  • Spirer eller annet grønt
  • Tunfisk, 1-2 bokser
  • Salatkrydder

Start med å koke risen (du kan også koke risen dagen før), slik at den er lun/kjølnet før du blander den med salaten. Ta gjerne litt smør eller olje i kokevannet til risen, det gir en fyldigere smak. Så kan du koke eggene. Deretter deler du purren i tynne skiver, og gylner den i stekepannen sammen med f.eks timian, sitronpepper, salt og pepper. Purren gir en viktig smak i salaten – den skal være myk og kjølnet.

Del så opp issalaten og bland alle de andre salatingrediensene oppi. Ta så mye tunfisk som du syns er godt. Bland litt olivenolje og litt salatkrydder i salaten.

Karrirømmedressing:

  • Seterrømme, 1 boks.
  • (For melkefritt alternativ kan du bruke vispet havrefløte eller soyayoughurt).
  • Olivenolje, ca 3 ss
  • Eddik, ca 1 ss
  • Hvitløk , 1-2 fedd
  • Karri, ca 1 toppet ts
  • Sukker, ca 1 ts
  • Salt og pepper

Bland alle ingrediensene, og la det stå og godgjøre seg litt. Lag dressingen gjerne ferdig i god tid før servering. Nyt!


 

grøt

Øivinns deilige hirsegrøt

Når vi serverer denne grøten til frokost på kurs er det stort sett ingen som velger brødskiva. Fyldig, og med mange gode smaker, så varer den lenge. Den er melk- og glutenfri. Dersom du godt tåler både melk og gluten kan du bytte ut noen av ingrediensene.

Hel hirse (fra helsekost). Ikke hirseflak, det smaker ikke godt.
Hel havre (legges i vann kvelden før)
Kokosmelk
Soyamelk med vaniljesmak
Nøtte-/mandelblandinger (etter valg)
Tørkede aprikosbiter (eller annen tørket frukt du liker)
Salt og litt smør
Kardemomme og kanel
Litt brunt sukker
– og eventuelt hva enn du måtte finne på!

Hel havre legges i bløt over natten. Hirsen gis et oppkok (2 deler vann til 1 del hirse), og småkoker i ca 20 minutter. Deretter blandes havren og de andre ingrediensene i. Mange synes det er godt med fruktbiter på toppen og litt youghurt eller melk. Vel bekomme!


thXRRXOS44 Øivinns Rødbetpai – gluten og melkefri

Selv personer med et anstrengt forhold til rødbet elsker som regel denne paien. Den har en deilig fyldig og sødmefylt smak. Du må beregne litt tid til å lage paideig og koke rødbeten, ellers er det en enkel rett å lage, og passer til hverdags og fest. Den går også fint an å fryse.

Tamaras glutenfri paibunn:
På denne oppskriften får du 2 store /3 mindre paibunner. Du kan også lage en vanlig hvetemelbasert paibunn.

5dl glutenfri melblanding (fås i dagligvare)
1 ½ dl linfrø  – Knuses i hurtigmixer
2 ½ dl hirseflak
350g  smør  – deles i terninger
1/2 dl     solsikkekjerner
Ca 1dl vann, iskaldt
Salt/oregano

Tørrvarene og krydder blandes i foodprocessor. Så har du i smørret bit for bit. Vannet har du nå forsiktig i, og når deigen har fått en god fasthet, legges den i kjøleskapet i en 1/2time (eller over natta).  Deigen kjevles/trykkes tynt ut, legges i 2 former og prikkes. Forstekes ca 10-15min på 220 grader. Fyllet has i og stekes videre, til fyllet kjennes fast.

Rødbetfyll
Mengde ca til en stor pai (8-12 biter)

6 store rødbeter
1 boks kokoskrem
150 g smør
Ca 200 g cashewnøtter
6 egg
Karve/ spisskummen. Litt sukker. Dill (helst fersk, men tørr går også). Salt/pepper
Litt sitronsaft

Vask rødbetene godt og kutt av endepunktene. Ikke skrell de, da det er mye smak i skallet som ellers vil mistes. Del rødbetene i skiver/biter og kok de møre. Du har litt vann i bunnen av kjelen (ca 2 cm), slik at smaken ikke vannes ut. Ha i litt karve og salt i kokevannet. Noe av kokevannet kan du bruke i paimassen etterpå, så hell det over i en bolle når rødbeten er ferdigkokt.

Mos rødbetene med stavmikser. Kjør cashewnøttene fint i hurtigmikser, og putt i massen. Bland i kokosmasse og smør. Smak deg frem med litt spisskummen, salt og litt pepper. Ha ganske godt med fersk hakket dill oppi. Litt sukker for å fremheve sødmen. Litt  sitronsaft. Pisk eggene sammen. Når rødbetmassen har svalnet en del så tar du oppi eggene.

Fyll massen i paiskjellet, og stek på ca 180-200 grader i 20-30 minutter.

Kan for eksempel serveres sammen med en grønn salat med Øivinns avocado/eple-dressing (se under).

Vel bekomme!


 

Råkostsalat med Øivinns eple/avocado-dressing

Når vi serverer denne råkosten med dressing på kurs, sier deltakerne at de kunne spist seg mette på bare den retten – så god er den! Øivinnseple/avocadodressing er en klassiker som går godt med mange salater. Nå på høsten passer den ekstra godt på en råkost med naturens ferske grønnsaker.

 

Gulrot/rødbet/eple-råkost:
2 gulrøtter, 1 eple og en rødbet er sånn cirka størrelse-forholdet.
Dette er en frisk og søt råkost, som smaker ekstra godt med nye grønnsaker. I tillegg ser den veldig flott ut.

Øivinns eple/avocado-dressing:
Grunnelementene er avocado, eple, hvitløk og eddik.
Bland alle ingrediensene i en blender. Smak deg frem til en blanding og konsistens du trives med.
2 modne  avocado
2 smakfulle, søtsyrlige epler
6 hvitløkbåter
Nøytral olje (drue/ tistel)
Eple-eddik
Ca 1 ts økologisk grønnsaksbuljong (på glass)
Brunt sukker
Vann

Ristede solsikkekjerner
Prikken over i’en på denne lille retten er ristede solsikkekjerner (el gresskarkjerner, sesamfrø ol). Rist en neve eller to med solsikkekjerner på høy varme i en panne. Pass på å røre hele tiden så det ikke brenner seg! Tilsett litt salt, eller litt soyasaus. Bon apetit!


 

LaksTamaras ovnsstekte laks med appelsinsaus

Laksefilet: Gni inn tørket dill og sitronpepper og litt salt. Filetene stekes i ovn på ca 200◦c i 15-20 min.

Appelsinsaus: Løk i små terninger og småhakket hvitløk stekes gyllent i stekepanne. Putt i godt med sitronmelisse og persille og la det steke med. Salt og ganske godt med pepper. Du tilfører så kokosmelk, appelsinmarmelade og litt appelsinjuice. La sausen trekke/ småkoke litt slik at smakene setter seg og kommer fram. Helt mot slutten strør du over ferske korianderblad (den må ikke kokes, da forsvinner smaken). Mengdeforholdet justerer du selv, etter hvor mange du serverer til. Smak deg til underveis, og tilfør eventuelt andre urter / krydder etter dagsform og hva du tilgjengelig. Serveres med for eksempel kokt potet og broccoli. En deilig liten rett du kan ha både til hverdags og fest.